حمله به تاسیسات هسته ای ایران مستند روز صفر
الکس گیبنی را در سینمای مستند با عناوینی مانند تاکسی به نیمه تاریک یا شفاف سازی به عنوان مستندسازی متعهد و شجاع می شناسند.
او به نقاطی سرک می کشد که سایرین جرات ندارند. اما مستند اخیر او با نام zero days دقیقا سبک خاص خود اوست. این مستند را یکی از مهمترین فیلم های سال 2016 می دانند که هر کدام از شهروندان آمریکایی و ایرانی باید آن را ببینند.
لینک مشاهده فیلم در آپارات : https://www.aparat.com/v/3QzYN
حمله به تاسیسات هسته ای ایران: الکس گیبنی در فیلم روز صفر به تحقیق پیرامون ویروس کامپیوتری استاکس نت – stuxnet – می پردازد که گفته می شود برای حملات سایبری تخریبی روی برنامه هسته ای ایران توسط آژانس امنیتی آمریکا سیا و موساد اسراییل طراحی شده و مورد استفاده قرار گرفت، جالب اینجاست که هیچ مقام رسمی در آمریکا و اسراییل حتی از وجود چنین چیزی اطلاع نداشته اند. اما این پایان داستان روز صفر نیست و این گفت و گو ها به سمت قضایایی بزرگتر می رود که افکار عمومی کمتر از آن اطلاع پیدا کرده اند.
اولین چیزی که در فیلم روز صفر آشکار می شود، وجود برنامه ها و پایگاه های جنگ سایبری است که توسط دولت های مختلف در اقصی نقاط دنیا ایجاد و کنترل می شوند. ابعاد تخریبی این سلاح جدید تا بحال در هاله ای از ابهام قراردارد. در جنگ جهانی سوم به تعبیر فیلم، که جنگ سایبری است میلیون ها نفر تنها در زمان کوتاهی با تخریب زیرساخت ها می توانند هلاک شوند. جنگ های به سبک قدیم در قیاس با جنگ سایبری تنها یک شوخی است.
دومین پرده برداری بزرگ روز صفر فضای رازآلود و امنیتی پیرامون جنگ سایبری و جلوگیری دولت آمریکا و مقامات رسمی از درز اطلاعات به افکار عمومی است. گیبنی البته خیلی به این مسئله نمی پردازد که آیا این سیاست و رویکرد متاثر از اتفاقات 11 سپتامبر و حوادث پس از آن است یا خیر. اما این را بیان می کند که برخی از مسئولین بلند پایه امنیتی آمریکا معتقدند که این رازداری و عدم افشای اطلاعات نه تنها باعث حفظ امنیت سایبری نشده بلکه بیش از پیش آن را در معرض خطر قرار داده است.
گیبنی در ادامه به بحث درباره قتل دانشمندان هسته ای ایران در سال 2010 پرداخته و از ظهور استاکس نت در بلاروس صحبت می کند. در آن زمان مشخص شد که این ویروس در ایران شناسایی شده و سپس سرتاسر دنیا را آلوده کرد. شاید این خطر تنها یک خطر فناورانه باشد اما ظهور آن در دنیا به دنبال اهداف سیاسی بوده است. در پی حمله آمریکا به عراق، جرج بوش با اسراییلی روبرو بود که تهدید به بمباران ایران میکرد تا از حمله ایران با موشک های حامل کلاهک هسته ای که به ادعای اسراییل آماده شده است تا تلآویو را هدف قرار دهند، پیشگیری کند. جورج بوش رییس جمهور اسبق ایالات متحده آمریکا، که از این وضعیت پریشان بود به همپیمانانش گفت که نمی خواهد خود یا روسای جمهور پس از خود را در موقعیتی بیابد که تنها 2 انتخاب پیش رو دارند: ایران هسته ای یا اسراییلی که جنگی را آغاز کرده که به طور حتم آمریکا را نیز با خود غرق خواهد کرد. بنابر این راه سومی را پیشنهاد کرد که منجر به تشکیل مبارزات سایبری علیه ایران شد و در آن NSA وCIA و وزارت دفاع آمریکا و نیز اسراییل و موساد نقش داشتند.
طبیعتا، هیچ کدام از دانشمندان آمریکایی و اسراییلی که روی توسعه ویروس استاکس نت – برنامه ای که در درون دولت آن را با نام بازی های المپیک رمزگذاری کرده بودند – کار می کردند در مقابل دوربین گیبنی ظاهر نشدند اما در مستند روز صفر کلیه تحلیل ها و ترکیب این بدافزار توسط کارشناسان ویروس شناسی شرح داده شده است. این ویروس حاوی مخرب ترین کدهایی بوده که تا بحال نوشته شده است و توسط نیروهای انسانی وارد تاسیسات نطنز شد که منجر به چرخش بسیار سریع یا بسیار کند سانتریفیوژ ها می شده و نهایتا آن ها را تخریب می کرد.
در هر حال این ویروس خسارات مطلوب صاحبان آن – آمریکا و اسراییل – را بر سانتریفیوژ های نطنز وارد آورد اما در کل به سختی بتوان نام یک عملیات موفقیت آمیز را روی استاکس نت نهاد. اسراییلی ها که خود این اسلحه را طراحی و ساخته بودند در زمان ریاست جمهوری اوباما آن را به سراسر جهان منتشر کردند. و اوباما در برابر دو واقعه قرار گرفت که شاید خودش هم خیلی مایل به آنها نبود: ایرانی که از شر این ویروس رها شده بود و آمریکایی که به عنوان منشا ویروس شناخته شده بود.
هر چند گیبنی در این مستند هیچ اشاره ای به صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران نکرده است اما با مدارک و مستنداتی نشان می دهد که حمله استاکس نت به نطنز تنها یک خسارت و تعلیق موقت و کوتاه به همراه داشت که نه تنها باعث کند شدن سرعت رشد آن نشد بلکه ایران را وادار به تشکیل ارتش سایبری قوی متشکل از جوانان متخصص داخلی کرد که از ایران در برابر حملات سایبری دفاع می کنند و حملات قوی و هوشمندانه ای به تاسیسات آرمکو عربستان و چندین بانک بزرگ آمریکایی داشتند و پیام روشن آن ها این است که ما می توانیم.
هر چقدر این داستان ها و رخدادها برای شما جدی به نظر می رسد اما مستند روز صفر نشان می دهد که آمریکا برنامه گسترده ای با هدف نفوذ، کاهش قدرت و تخریب زیرساخت های ایران دارد که نام آن را نیترو زئوس -nitro zeus – نهاده که بازی ها ی المپیک تنها بخش بسیار کوچکی از این برنامه گسترده و خطرناک است. این برنامه به معنای واقعی یک جنگ سایبری بزرگ است که به طور قطع آمریکا نیز در آن هدف حملات مشابه قرار خواهد گرفت.